niedziela, 28 kwietnia 2013

Gofry doskonałe



Jakoś mnie natchnęło na letnie przysmaki. Wszyscy znajomi je bardzo lubią, są na prawdę chrupiące, najlepsze oczywiście ciepłe z bitą śmietaną i owocami, jednak dzieciaki często pochłaniają je po prostu suche, bez niczego. Potrzebna jest gofrownica o dobrej mocy około 800-1000 wat inaczej gofry wyjdą gumowe:(
Robi się je ekspresowo, więc jeśli macie niespodziewanych gości na pewno będą zadowoleni:)Przepis dostałam od znajomej.Polecam

Potrzebujemy:

* 1/2 kg mąki
* 2 jajka( osobno żółtka i białka
* 125 g masła roztopionego i ostudzonego
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka cukru waniliowego
* około 4x250 ml wody gazowanej ( ciasto powinno mieć po dodaniu białek konsystencję śmietany

Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy żółtka, dodajemy wszystkie składniki . Powoli dodajemy wodę po 1 szklance.Miksujemy. Najwygodniej jest zrobić ciasto w blenderze lub malakserze, ponieważ wszystko się dokładnie wymiesza.Na koniec dodajemy ubite białka.

Ciasto powinno odpocząć około 10-15 minut. Gofry smażymy około 5 minut. Polecam, są na prawdę pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz