Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego ciasta nie mogłam dokładnie sprecyzować smaku. Było pyszne i wilgotne, rozpływało się w ustach. Zaletą tego ciasta jest to, że pomimo sporej ilości chałwy nie jest aż tak bardzo słodkie. Smakuje niemalże każdemu, nawet dzieciom.
Potrzebujemy na ciasto:
* 1 szklanka cukru
* cukier waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 łyżka mąki
* 3 budynie czekoladowe
Potrzebujemy na krem:
* 2 budynie waniliowe
* 3 szklanki mleka
* 1 kostka masła lub margaryny
* 300 g chałwy waniliowej( lub jakiejkolwiek)
Białka ubić, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka i zmiksować krótko.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniami. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 35-40 minut.Wystudzić
Teraz robimy masę. Budynie ugotować na mleku i przestudzić. Margarynę lub masło( u mnie masło)utrzeć i dodawać zimy budyń partiami, na przemian z pokruszoną chałwą. Krem schłodzić w lodówce około 20 minut.
Ciasto przekroić na dwa blaty. Na dolnym ułożyć 2/3 kremu chałwowego, przykryć drugim blatem i na nim rozsmarować pozostałą część kremu.Posypać startą czekoladą. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz