niedziela, 10 sierpnia 2014

Drożdżowy chlebek z warzywami i serem

Przepis na ten chlebek powstał na szybko. Potrzebny był dodatek do grilla, ponieważ zapomnieliśmy o chlebie:)Chlebek jest aromatyczny, szybki w wykonaniu a co najważniejsze syty i smaczny.
Czas przygotowania można rozłożyć w czasie:)


Potrzebujemy na dużą blachę z piekarnika:

* 400 g mąki pszennej( typ 550)
* 50 g drożdży świeżych
* około 200 g letniej wody
* płaska łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżka ziół prowansalskich
* 1 łyżka oliwy

Farsz warzywno serowy:

* 1 cebula 
* 2 ząbki czosnku
* pół czerwonej papryki
* pół żółtej papryki
* 2 garście startego sera( około 100-150 g)

Zaczynamy od farszu. Cebulę i czosnek drobno kroimy. papryki kroimy w małą kostkę. Przesmażamy na patelni na łyżce oliwy. Studzimy.

Z drożdży, cukru, odrobiny wody i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn
( wymieszać w naczyniu i odstawić do wyrośnięcia drożdży.)
Pozostałe składniki wrzucamy do miski. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzony farsz oraz żółty ser. Jeszcze raz wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce
( pod przykryciem), lub do podwojenia objętości.
Wyjmujemy z miski i lekko wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie się kleiło podsypcie mąką
Wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, rozkładając ciasto palcami po całej blaszce. Można to robić mokrymi dłońmi, wówczas nie będzie nam się przyklejało do rąk.. Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 15-20 minut. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz