piątek, 2 listopada 2012

Babeczki na kruchym cieście z masą mascarpone i owocami.

 
 
Kolejne babeczki w moich przepisach. Ciasto kruche powiększyłam
w składnikach dwukrotnie by wyszło ich 60 sztuk..:)
Nie, nie jestem aż takim obżartuchem , po prostu były mi potrzebne na pewną uroczystość. Babeczki wyszły przepyszne, nie chwaląc się..rozpływały się w ustach a do tego nadzienie z serka mascarpone sprawiło, że stały się lekkie w smaku jak chmurka.
 
Potrzebujecie na korpusy( 60 sztuk):
 
* 600 gram mąki
* 400 gram schłodzonego masła
* 200 gram cukru pudru
* 5 żółtek
* odrobinę soli
* 2 łyżki śmietany
 
Masło pokroić w kawałki. Mąkę przesiać do miski, dodać kolejno wszystkie składniki i szybko zagnieść. Gotowe ciasto schować do lodówki zawinięte w woreczek aby się schłodziło, na około godzinkę.
 
Wyjmujemy ciasto na blat. aby nam się nie przyklejało od spodu podsypujemy mąką, natomiast na wierzch wałkowanego ciasta możemy położyć na przykład pergamin. Zapobiegnie to przywieraniu do wałka:)
 
A teraz najbardziej przyjemna część pracy:)
Piekarnik nastawiamy na około 200 stopni. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy foremkami metalowymi kółka (średnica 65 mm). W ten sposób mamy od razu gotowy korpus w babeczce.
Bardzo istotne aby wysmarować wszystkie foremki tłuszczem, zanim wyłożymy je ciastem. Nie będziemy mieli wówczas problemu
z ich wyciągnięciem  po upieczeniu.
 
Dodatkowo przed włożeniem babeczek do piekarnika musimy
je obciążyć na przykład fasolą, lub grochem, aby nasze korpusy nie urosły:)
 
Aby usprawnić sobie pracę, ja układam na każdej surowej babeczce kawałek folii aluminiowej lub pergaminu i wysypuję na to fasolę.
Wkładam do piekarnika i piekę 10 minut, po tym czasie wyjmuję babeczki i ściągam folię lub pergamin razem z grochem i ponownie wkładam do piekarnika aż do zrumienienia korpusów
( w sumie pieczenie zajmuje około 20 minut).
 
Kiedy wyjmiecie babeczki z piekarnika pozwólcie im odetchnąć, a w nagrodę same wyskoczą z foremek.
 
Po ostygnięciu korpusów, wysmarowałam dno dżemem malinowym.Moim zdaniem podnosi to walory smakowe:)
 
Teraz czas na masę:)
 
* 500 gram serka mascarpone
* 400 ml śmietany 36 % ( 30 też się nadaje)
* 1- 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem  i łączymy  delikatnie z serkiem mascarpone oraz wanilią. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Kiedy masa zesztywnieje, przekładamy ją do worka cukierniczego i wyciskamy na korpusy babeczek. Na wierzchu układamy owoce, zalewamy agarem, a jeśli go nie posiadacie w domu, użyjcie wówczas odrobiny rozcieńczonego  z wodą dżemu, i posmarujcie nim wierzch babeczek. To zapobiegnie wysuszeniu owoców.
 
Polecam zrobienie takich babeczek każdemu.
Jeśli zrobicie je dzień wcześniej gwarantuję, że ciasto kruche zmięknie znacznie i będzie jeszcze bardziej delikatne.
Korpusy  z ciasta kruchego możecie upiec wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku:)
 



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziekuję bardzo:)zachęcam do zrobienia, troszkę pracy ale warto.

      Usuń
  2. Babeczki prezentują się pięknie :) Robię je na święta, dam znać jak wyszły ;)
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, wykonanie nie jest trudne, a babeczki smaczne i sprawdzają się na każdą okazję:)

    OdpowiedzUsuń