niedziela, 3 lutego 2013

Ekspresowe pączki serowe



Kolejny przepis na tłusty czwartek ale nie tylko.
Te proste i szybkie pączki należą do łatwych i przyjemnych w wykonaniu, nie musimy czekać aż wyrosną ani formować ich w piękne równe kuleczki, po usmażeniu po prostu takie będą. Mało tego smażą się same, obracają się automatycznie w oleju. Jedyna wada tego przepisu jest taka, że pączki znikają w ekspresowym tempie:(

Potrzebujemy:

* 500 gram mąki pszennej( użyłam typ 450 extra z młyna)
* 500 gram twarogu półtłustego( użyłam takiego w kostkach)
* 4 jajka całe
* 100 gram cukru
* 2 łyżki cukru waniliowego
* 4 łyżki jogurtu greckiego
* 2 łyżki spirytusu
* 2 płaskie łyżeczki  sody  
* szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy biały ser przeciśnięty przez praskę ( taką do ziemniaków) lub mielimy go przez maszynkę.Dodajemy w kolejności wszystkie składniki na soli kończąć i wyrabiamy szybko ciasto. Konsystencja będzie dosyć klejąca. Łyżką do lodów zamoczoną w oleju nabieramy równe porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego- ciut większe. Dłońmi posmarowanymi olejem formujemy niezgrabne kulki. Odkładamy na blat posmarowany olejem. Robimy tak aż do wykończenia ciasta. Z tej ilości wychodzi około 40 sztuk pysznych serowych pączków. Wrzucamy po kilka 5-6 sztuk na gorący olej( pączki powinny się smażyć miarowo, niezbyt szybko, bo będą surowe w środku) na ciemno złoty kolor, nie wymagają obracania :)




Upieczone wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a kiedy wystygną( jeśli zdążą:))


Posypcie je cukrem pudrem.
Uwaga!Uzależniają strasznie!


Przepis pochodzi z portalu najsmaczniejsze.pl 

5 komentarzy:

  1. witam Panią
    czy te pączusie szybko się robi?
    bo moja żona twierdzi że aby je zrobić potrzeba cały dzień
    czekam na odpowiedź i mam nadzieję , że już niedługo będę mógł je skosztować
    ps.wielbiciel

    OdpowiedzUsuń
  2. szanowny wielbicielu:)tak jak napisałam robi się, je bardzo szybko, są przepyszne, a żona dzięki temu przepisowi, będzie mogła resztę swojego czasu poświęcić swojemu mężowi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj próbowałam są przepyszne, ale prawda znikają w szybkością światła

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie skończyłam smazyc paczki, wyszly bardzo dobre o ksztalcie podobnym do ryb kolczatek ;), poniewaz moje ciasto bylo mocno klejace. Zamiast twarogu użylam serka philadelphia. Robi sie szybko, a wyszla mi cala micha paczusiow! Swietny przepis, zapisuje i na pewno nie raz do przepisu wroce. Pozrawiam serdecznie, dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wypieki się udały:)kształt tak na prawdę nie ma znaczenia:)Kiedy używa się łyżki do lodów wychodzą bardziej okrągłe:) to również moje ulubione pączki:)

      Usuń